From the blog

Åsa Ryding köps ut från sitt toppjobb på Stockholms länsstyrelse.

Något som skapat starka reaktioner internt, enligt Dagens Nyheter.

Enligt dokument Aftonbladet tagit del av får hon totalt 2,2 miljoner kronor.

Aftonbladet avslöjade i förra veckan att landshövdingen Anna Kinberg Batra anställt två vänner på länsstyrelsen i Stockholm utan att jobben utannonserades.

Samtidigt har en chef på länsstyrelsen köpts ut från sin post. Länsöverdirektören Åsa Ryding arbetsbefrias från och med 1 maj, men får behålla lön och anställningsförmåner under uppsägningstiden, enligt ett avtal Aftonbladet tagit de av.

Avtalet har skrivits under av Anna Kinberg Batra.

Hon får totalt 2,2 miljoner kronor varav 1,6 miljoner kommer att betalas ut när anställningen avslutas sista oktober.

Ryding har varit anställd på myndigheten i 15 år och utsågs till länsöverdirektör 2021. Att hon nu köpts ut från sitt jobb har väckt starka reaktioner internt, enligt Dagens Nyheter.

– Det är anmärkningsvärt att länsöverdirektören får lämna i en situation där det kommer allvarliga anklagelser om vänskapskorruption. Länsöverdirektören är garanten för den förvaltningskultur som en länsstyrelse ska ha, säger en medarbetare, som vill vara anonym i tidningen.helskärm

Åsa Ryding köps ut efter Kinberg Batras beslut.
Åsa Ryding köps ut efter Kinberg Batras beslut.Foto: Sara Burman / Länsstyrelsen Stockholm / TT Nyhetsbyrån

”Överenskommelse med landshövdingen”

I nästan två veckor har Aftonbladet sökt Anna Kinberg Batra för en intervju om turerna på länsstyrelsen i Stockholm. Något hon tackat nej till.

Till TV4 säger hon att det är ”tråkigt att hon och myndigheten blir ifrågasatta”.

Hon säger vidare att hon nu får ta ansvar för det kritiserade tillvägagångssättet.

– Det är klart att jag i efterhand tycker att det här inte blev bra. Det väcker frågor om hur vi jobbar, hur jag jobbar och även förtroendefrågor, säger hon till TV4.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Åsa Ryding:

”Jag har jobbat länge i staten och på Länsstyrelsen i flera olika roller. Efter en överenskommelse med landshövdingen lämnar jag nu tjänsten som länsöverdirektör vilket jag tycker är tråkigt. Jag respekterar dock landshövdingens önskan om att vilja gå vidare i sitt uppdrag med en annan länsöverdirektör. Frågan om ersättningen överlåter jag helt till min arbetsgivare.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/O8R5Pb/asa-ryding-kops-ut-efter-anna-kinberg-batras-beslut

Have your say

Hoppa till verktygsfältet