From the blog

Bengt Ågerup är Sveriges mest skuldsatta person och jagas av Kronofogden.

Nu har en miljard kronor som kopplas till honom hittats på Cypern, avslöjar Uppdrag granskning.

– Det är mycket här jag inte kände till, säger konkursförvaltaren Patrik Kalman till SVT.

I augusti i år försattes medicinentreprenören och travprofilen Bengt Ågerup, 80, i personlig konkurs.

Han är skyldig staten 1,6 miljarder kronor, men i samband med konkursbouppteckningen kammade förvaltaren noll.

Man befarade att pengarna flyttats utomlands, något som SVT:s Uppdrag granskning nu kan bekräfta med hjälpa av hemliga dokument i avsnittet ”Cypernläckan”, som omfattar 80 svenskar.

När han sålde miljardbolaget bakom antirynkpreparatet Restylane 2011 gömdes vinsterna utom räckhåll för Skatteverket och Kronofogden. Därefter har tillgångarna flyttats till Cypern, enligt SVT.

Överföringar till frun

De nya uppgifterna från läckan visar också på möjliga kopplingar till Bengt Ågerups privata ekonomi, bland annat stora överföringar till hans före detta fru i samband med en skilsmässa.

 – Det är mycket här jag inte kände till. Det utvisar en direkt koppling mellan trusten som Bengt Ågerup etablerade 2002 och ett bolag som jag tidigare inte kände till. Här får jag ju på svart på vitt information om ägarförhållanden hänförliga till de cypriotiska bolagen, säger Patrik Kalman till SVT.

Kalman kan inte uttala sig om huruvida de nya uppgifterna kan ge honom möjlighet att frysa Ågerups tillgångar på Cypern.

– Tyvärr är det ingenting som jag kan berätta nu, i och med att jag fortfarande arbetar med uppdraget.

Lägenhet för 24 miljoner

Ågerup lämnade Sverige 1996 och bor nu i Schweiz där han, enligt egen utsago, har en lägenhet till ett värde av 24 miljoner kronor. Han har också ett bohag för drygt en miljon kronor och en Mercedes för 500 000 kronor.

Bengt Ågerup hävdar själv att han inte varit skattskyldig i Sverige sedan han lämnat landet.

”Han anser även att Sverige oriktigt beskattat honom för en koncernintern affärstransaktion som inte ledde till någon inkomst för honom som privatperson. Bolagen inom koncernen ägs av en familjetrust, vilket framgår av offentliga uppgifter”, säger Ågerups ombud till SVT och tillägger:

”Han är stolt över att så många riskabla investeringar har lett till livskraftiga företag till allmän nytta för samhälle och hälsa.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GMEzKq/ug-bengt-agerup-avslojad-har-miljard-pa-cypern

Have your say

Hoppa till verktygsfältet