From the blog

Regeringen räknar med en bister ekonomisk höst och Sveriges BNP faller i år. Och nästa år kommer lågkonjunkturen märkas tydligare på arbetsmarknaden.Det dröjer innan inflationen kommer ner till Riksbankens mål på två procent. Men kronan blir starkare, spår regeringen.

Budgeten är återhållsam för att inflationen ska bekämpas, som regeringen uttrycker det. Summan av reformerna ligger på 39 miljarder kronor, enligt regeringens budgetförslag.

Hög inflation fortsätter prägla svensk ekonomi som bedöms vara i en lågkonjunktur 2023 och 2024, skriver regeringen.

– Under 2024 kommer lågkonjunkturen att märkas tydligare, framför allt på arbetsmarknaden, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en presskonferens.

Arbetslösheten spås stiga från 7,6 procent i år till i snitt 8,2 procent nästa år, enligt budgetprognosen.

Inflationsmål dröjer

Inflationen, enligt det breda måttet KPI, bedöms falla från i snitt 8,7 procent i år till 4,0 procent nästa år.

”Men att det dröjer fram till 2025 innan inflationsmålet om två procent nås”, skriver regeringen, men Svantesson poängterar att osäkerheten är enormt stor.

Den höga underliggande inflationen beror delvis på att tjänstepriserna har fortsatt att stiga, vilket pekar på att efterfrågan i delar av ekonomin fortfarande är hög. Även den svaga kronan har bidragit till att hålla inflationen uppe, enligt regeringen, något som delvis enligt finansdepartementet kan förklaras av internationella investerares oro för den höga räntekänsligheten bland svenska företag och hushåll.

”Kronan bedöms gradvis stärkas 2024 och 2025, vilket väntas bidra till att importerade varor och tjänster blir billigare och att inflationstrycket därmed minskar”.

Arbetslösheten väntas stiga

Regeringen spår att eurokursen faller från i snitt 11:50 i år till 11:40 nästa år och 11:10 året därpå i genomsnitt. I dag ligger kursen på kring 11:90 kronor, nådde härom dagen en rekordbotten på 12 kronor.

TT: Vad kan regeringen göra åt det?

– Det vi kan göra och gör, är att föra en ansvarsfull ekonomisk politik, säger Svantesson.

Bedömare har pekat på vikten av att Riksbanken och regeringen pratar ljusare om svensk ekonomi, så att utländska pengainvesterare lockas tillbaka. På det svarar Svantesson på pressträffen:

– Jag målar inte svensk ekonomi i svart, men det är ekonomisk vinter för många.

Hon nämner också att hon brukar lyfta att de svenska statsfinanserna är starka, med en internationellt sett ovanligt låg statsskuld. Och att den svenska arbetsmarknaden är robust.Tabell: Budgetprognosen i korthet

202320242025
BNP-förändring-0,81,02,9
Inflation (KPI)8,74,01,7
Arbetslöshet7,68,28,3
Källa: Regeringen

https://www.msn.com/sv-se/ekonomi/marknader/regeringen-n%C3%A4sta-%C3%A5r-blir-det-v%C3%A4rre/ar-AA1gYYtc?ocid=msedgntp&cvid=1f8f840233a64ddbbff6036189009ad7&ei=16

Have your say

Hoppa till verktygsfältet