From the blog

En utredare har i dag fått i uppdrag att ta fram ett förslag till förbud mot äktenskap mellan kusiner. 

Ett sådant förbud kan vara en viktig del i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, skriver Richard Jomshof (SD), Louise Meijer (M), Torsten Elofsson (KD) och Juno Blom (L). 

DEBATT. Allt för många i Sverige får sitt livsutrymme och friheter inskränkta. Detta inte minst till följd av förtryckande hedersnormer med hedersrelaterat våld och förtryck. Hedersrelaterade maktstrukturer innebär hårda krav på att sätta familjens, släktens eller andra kollektiva intressen framför sina egna. Tusentals unga i Sverige lever under hedersförtryck. 

Att motverka och bekämpa alla former av hedersrelaterat våld och förtryck är centralt. Regeringen arbetar kontinuerligt och målmedvetet för att skärpa lagstiftningen på området. Till exempel har en utredning nyligen föreslagit att så kallade oskuldskontroller och oskuldsingrepp ska kriminaliseras. Utredningen har också lämnat förslag på att den som inte avslöjar att ett barn tvingas till äktenskap, gör sig skyldig till brott.

Tvångsäktenskap är ett av de allra tydligaste uttrycken för begränsande hedersnormer. I Sverige förekommer det tyvärr att unga tvingas att ingå äktenskap mot sin vilja. Personer som lever i en hederskontext är särskilt utsatta. Där kan valet av partner vara en angelägenhet för familjen, släkten eller ett ännu större kollektiv, i stället för att det är individen själv som bestämmer.

Sverige är ett tolerant land, men vi ska aldrig vara toleranta mot intolerans.

Det är i ljuset av detta vi måste se frågan om äktenskap mellan kusiner. Sedan nästan 200 år tillbaka är kusinäktenskap lagligt i Sverige. Under lång tid har kusinäktenskap varit mycket ovanliga, men till följd av invandring från länder där hederstraditioner är vanligare har frågan blivit aktuell igen.

Frågan om kusinäktenskap är aktuell även i våra närmaste grannländer. Den norska regeringen har nyligen presenterat ett förslag om ett förbud. Ett argument som särskilt lyfts fram i Norge är de ökade hälsoriskerna när kusiner får barn med varandra.

Det är viktigt att lagstiftningen speglar samhällsutvecklingen. En utredare har därför i dag fått i uppdrag att ta fram ett förslag till förbud mot äktenskap mellan kusiner. Ett sådant förbud kan vara en viktig del i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Kusinäktenskap är en central del av hederskulturen och upprätthåller släktkollektivets makt och kontroll över individen.

Inslag i klaner

Samtidigt ser vi ett behov av ett mer robust kunskapsunderlag när det gäller exakt vilka samhälleliga och medicinska konsekvenser som kusinäktenskap får. Därför ingår det även i uppdraget att inhämta kunskap om samhällskonsekvenserna av kusinäktenskap, men också att redovisa resultat från forskning om medicinska risker när biologiska släktingar får barn tillsammans.

Utöver att kusinäktenskap ofta kan förekomma i en hederskontext finns det även andra problem med kusinäktenskap. Kusinäktenskap kan vara inslag i klaner och andra släktbaserade nätverk. I Sverige är släktbaserade nätverk en del av de parallella samhällsstrukturer som upprätthåller en egen social ordning i vissa områden – som stärker och upprätthåller hedersnormer. Släktbaserade nätverk förekommer också inom den organiserad brottsligheten.

När det gäller äktenskap är utgångspunkten självklar: ingen ska tvingas att gifta sig mot sin vilja. Sverige är ett tolerant land, men vi ska aldrig vara toleranta mot intolerans. Ett förbud mot kusinäktenskap är en del i att försvara en ordning där alla får leva sina liv, fria från förtryckande hedersnormer.


Av Richard Jomshof (SD)

ordförande i justitieutskottet

Louise Meijer (M)

gruppledare för Moderaterna i justitieutskottet

Torsten Elofsson (KD) 

rättspolitisk talesperson

Juno Blom (L)

rättspolitisk talesperson

https://www.expressen.se/debatt/nu-ska-vi-forbjuda–kusinaktenskap/?fbclid=IwAR0lRmy8lu8MGP0AJe8wKaOdUAfEIW49rqLk6h7dR4IxO_U_V7YPW1He8jE

Have your say

Hoppa till verktygsfältet