From the blog

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Josef Fransson anser att Sverige bör testa ett nytt system där civila kan få bära vapen för att bekämpa kriminalitet och ökat terrorhot.

– I dag är det ju så att de kriminella vet att de kan göra vad fan de vill utan konsekvenser, säger han.

Sverigedemokraternas riksdagsman och ledamot i näringsutskottet, Josef Fransson, testar tanken om att införa ett system där civila ska få bära handeldvapen för att kunna stoppa terrorattentat eller bekämpa kriminalitet.

”Sveriges laglydiga medborgare behöver bättre skydd mot terrorister och gängkriminalitet. Funderar på om man inte skulle kunna låta ostraffade civila bära handeldvapen i kombination med löpande utbildning och skjutprov. Tror många skulle ta chansen även om de fick betala var enda (sic!) krona själva. Vad säger ni? Överväger fördelarna?”, skriver SD-toppen på medieplattformen X (tidigare Twitter).

När Aftonbladet når Josef Fransson säger han att han leker med tanken och testar sin idé.

Sneglar mot USA

Att fler får bära vapen i allmänheten skulle kunna leda till att terrorattentat stoppas, säger Josef Fransson och exemplifierar med dådet på Drottninggatan 2017.

– Om man jämför oss med USA, som definitivt inte har ett perfekt system, där har en del i den privata befolkningen som skulle kunna stoppa ett sådant attentat som skedde på Drottninggatan. Det hade förmodligen inte gått så långt i USA.

En av de vanligaste dödsorsakerna för barn och unga i USA är skjutvapen, vill vi ha det här?

– USA:s system är långt ifrån perfekt. Det skulle kombineras med en pågående, kontinuerlig utbildning och att man får göra skjutprov minst en gång per år.

Josef Fransson säger att han tror att medborgare är villiga att delta i ett program där de får bära vapen för att bidra till den allmänna säkerheten.

– Jag tror att väldigt många ute i befolkningen skulle vara intresserade av att bidra till samhällets trygghet på det sättet. Sedan handlar det om att sålla ut de som är lämpliga, att urskilja så att man inte har psykologiska problem eller kriminellt förflutet.

Ser få risker

På frågan om hur han ser på risken att vapen hamnar i fel händer svarar Josef Fransson att han tror att den risken är försvinnande liten. Han ser framför sig att en liten del av befolkningen kan vara aktuell för att få bära vapen.

Josef Fransson har än så länge inte motionerat något konkret förslag i riksdagen. Men han ser fördelar med att fler ska få bära vapen. Tanken är då att de ska få göra det dolt.

– Jag tror inte att man skulle behöva vara så rädd för det här om man sköter det på ett rimligt sätt. Jag snackar inte om att man ska göra det lagligt för kreti och pleti att få bära vapen, som i USA. Förmodligen skulle det vara många jägare eller folk som har ett intresse för sportskytte. De skulle kunna intressera sig gör att bidra till både civilförsvaret men även mot kriminalitet och terrorister.

Du är övertygad om att säkerheten skulle öka för allmänheten om fler får bära vapen?

– Ja, det tror jag. I dag är det ju så att de kriminella vet att de kan göra vad fan de vill utan konsekvenser. Mer eller mindre i alla fall. Risken är för låg för kriminella och bara vetskapen om att det kan finnas till exempel civila poliser som är beväpnade, då kanske man hade tänkt mer än en gång innan man drar vapen vid ett rån.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3EdXV9/sd-ledamoten-forslag-lat-ostraffade-civila-bara-vapen

Have your say

Hoppa till verktygsfältet