From the blog

Gå till banken.Eller ring ditt elbolag.

Det är energiminister Ebba Buschs häpnadsväckande råd till en som inte kan betala nästa elräkning.

Man har lust att ropa. Hallå Ebba Busch, du lovade elstöd. Det där med banken och elbolaget kunde vi räkna ut själva.

Tyvärr tror jag inte att energiministern hade lyssnat på det örat. Hon har fullt upp med att försöka rädda sitt eget skinn ur elstödssoppan.

För att visa att de är på alerten lät energiminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) inte julen hindra dem från ännu en presskonferens om el och stöd. Den handlade om ett stöd till företagen som de kan använda till vad som helst förutsatt att de behöver stöd.

Men när TT:s Lars Larsson frågade vad ministrarna hade för råd till de hushåll som inte har pengar att betala den elräkning som kommer inom den närmaste veckan, den för december, svarade Ebba Busch så här.

I första hand ska de vända sig till sitt elbolag och få till stånd en avbetalningsplan. Det visste hon att de skulle kunna ställa upp med för hon träffade alla bolag den 22 december. Så det så.

I andra hand ska de göra som man alltid gör när man hamnar i ekonomiska trångmål, vända sig till sin bank.Det är ett uttalande som är lika tondövt som två av svensk politiks minst inkännande uttalanden. Som då Tage Erlander, statsminister (S) rådde unga par i den extrema bostadsbristens Sverige: Ställ er i bostadskön (det tog 25 år). Eller då dåvarande arbetsmarknadsministern Per Ahlmark (L) önskade en grupp friställda Ericssonanställda i Olofström ”lycka till”.

Ebba Busch borde skaffa sig en bild av väljarnas värld. Den ser ut så här. Elräkningarna började rusa för ett år sedan. Varken hushållen eller företagen bär det minsta ansvar för det.

Därför lovade alla partier elstöd. Det hade olika utformning beroende på parti. Men väljarna kunde räkna med att elstöd skulle komma – oavsett valutgång.

Ebba Buschs lag lovade först ett högkostnadsskydd. Sedan ändrade de sig. Men systemet skulle vara på plats senast 1 november. Pengarna skulle finnas på kontot före jul.

På goda grunder har medborgarna alltså trott att de ska komma i åtnjutande av ett elstöd. Men nu får de rådet av en av dem som lovade det att de ska gå till elbolaget. Eller banken. Bedrövligt är ordet.

Det Ebba Busch säger är följande.

Man kan inte lita på staten.

Men kan inte lita på regeringen.

Man kan inte lita på Busch.

Faktum är att det är bättre att lyssna på Varberg Energi. Redan i somras rådde de sina kunder att ta kontakt med sin bank och se till att de kunde få låna upp till 50 000 kronor för att betala vinterns elräkningar. Det hade varit mer givande, då hade man åtminstone varit ute i tid.

Nu kan man för övrigt vända sig till Varberg Diakoni om man är riktigt illa ut och bor i trakten. Deras leverans är säkert snabbare än Buschs.

Regeringen hade sin första presskonferens om elstödet 27 oktober, nio dagar efter de tillträtt. Då var det fotfarande aktuellt med det utlovade stödet för elpriserna under innevarande vinter. Det stöd som abonnenterna i södra Sverige nu väntar på sträcker sig fram till september 2022.

Svenska kraftnät, det statliga stamnätsföretaget, hade fått i uppdrag att utforma förslag till utformning av stödet. Men de hade bett att få återkomma om stödets storlek under perioden oktober 2022 till och med september 2023.

De återkom i ett pressmeddelande den 15 november. De kunde inte beräkna storleken på de flaskhalsavgifter som betalar elstödet för den kommande perioden. Därför bad de få återkomma ännu en gång. Sedan dess råder dödstystnad om lindringen av vinterns elräkningar.

Stödet för förra vintern ska, om det går som planerat, börja betalas ut i februari. Då ska hushållen betala den andra av årets elräkningar, kanske utan att ha fått del av elstödet som regeringen bestämt ska betalas ut av Försäkringskassan med hjälp av Swedbank. Varför är det ingen som begriper.

För att underlätta för företagen i kristiden vill regeringen förlänga möjligheten att få anstånd med att betala in skatter. Den skulle löpt ut i februari men förlängs till september nästa år. Man tror möjligheten kommer utnyttjas av 12 000 företag som få anstånd med 16 miljarder. Kostnad för statskassan: 130 miljoner.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/Kn6lo5/lena-mellin-ebba-busch-rad-ar-att-ga-till-banken

Have your say

Hoppa till verktygsfältet