From the blog

Protesterna växer mot polis och myndigheter i Iran sedan en 22-årig kvinna gripits och senare avlidit.Här följer en sammanfattning av händelserna, som har lett fram till de mest omfattande demonstrationerna i landet på flera år:

* Att bära sjal, hijab, är obligatoriskt i Iran sedan revolutionen 1979 och granskningen av påbudet har skärpts sedan en grupp kvinnor valde att börja trotsa sjaltvånget 2017.

* Mahsa Amini grips den 13 september, då hennes huvudsjal inte bärs på korrekt vis, enligt landets moralpolis. Hon förs till sjukhus när hon segnar ner och får vad polisen hävdar är en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj. Den 16 september avlider Mahsa Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

* Vid Aminis begravning i hennes hemort i nordvästra Iran utbryter spontana protester, som därefter utvecklas till en demonstration där kvinnor tar av sig huvudduken och skanderar slagord. Protesterna sprider sig snabbt och över landet, till de flesta av Irans 31 provinser.

* De iranska säkerhetsstyrkorna väljer på flera håll att skjuta mot demonstranterna. De använder även tårgas och griper hundratals, sannolikt tusentals, deltagare. Uppgifterna om hur många personer som har dödats under protesterna varierar. Enligt den auktoritära statens officiella uppgifter har 41 människor dödats hittills, men oberoende aktörer gör gällande att det är ännu fler.

* Under protestvågen som drar över landet blottar kvinnor sitt hår, bränner slöjor och ropar slagord som ”kvinna, liv, frihet”. På sociala medier finns också videoklipp där kvinnor klipper sitt hår i protest.

* Landet har, precis som vid tidigare protester, tidvis eller helt blockerat internettrafiken, vilket gjort det svårt att nå ut med information. Under kraftiga protester 2019 dödades hundratals demonstranter under internetstoppet.

https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/protestv%C3%A5gen-i-iran-detta-har-h%C3%A4nt/ar-AA12dMDE?ocid=msedgntp&cvid=9335a92bc4b54b6b9285dc83c36f3f6a

Have your say

Hoppa till verktygsfältet