From the blog

UPPSALA. Carl Bildt kastar sig in i valrörelsens slutspurt och ser mörkt på framtiden.

Nästa regering kommer få tampas med allvarliga säkerhetspolitiska och ekonomiska bekymmer, spår ex-statsministern.

– Vi har en ännu allvarligare situation mitt uppe i en allvarlig situation. Det kommer ta sin tid att ta sig ut ur detta.

Med bara dagar kvar till valet mellanlandar Carl Bildt i Sverige och sluter upp bakom Ulf Kristersson. I ett mulet Uppsala svarar de på väljarnas frågor vid en scen vid Centralstationen.

M-veteranen Carl Bildt var statsminister 1991 till 1994 och utrikesminister 2006 till 2014. Frågan hur det går i valet på söndag vill han inte svara på.

Jag har nästan alltid haft fel när det gäller att tippa val. I situationer jag varit mycket mer inblandad än jag är nu, jag tror inte jag ska ge mig in på att tippa.

”En av de sista som skulle rösta på SD”

Bildt har tidigare varit skeptisk till att Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna. I en intervju med Di inför förra valet kallade han SD ett murbyggargäng och påpekade att M och SD har mycket lite gemensamt i nationella och europeiska frågor.

I dag är han inte lika tydlig i frågan.

Hur ser du på diskussionen om Sverigedemokraterna som ett säkerhetshot, som Socialdemokraterna anser?

– Jag tycker att man ska vara försiktig med orden. Jag är en av de sista som skulle rösta på Sverigedemokraterna. Jag vill ha ett öppet dynamiskt samhälle, de står för något annat. Jag skulle aldrig säga att de som röstar på SD hotar Sveriges säkerhet. Då är man ovarsam med orden. Det finns tillräckligt mycket argument mot Sverigedemokraterna, det finns massvis, men inte just dem.

Förlåter Peter Hultqvist

Ett argument som S lyfter är att Åkesson har svårt att välja mellan Putin och Biden och att SD har haft olämpliga kontakter med Ryssland. Ser du problem med det?

– Det har det säkert funnits, absolut. Det har funnits i andra partier också. Vänsterpartiet har en historia med Ryssland, jag ska inte belasta Nooshi Dadgostar med detta. Socialdemokraternas historia gällande Nato är inte så ärofullt, det var inte så länge sedan Peter Hultqvist sa att det aldrig skulle inträffa och gjorde sitt bästa för att bekämpa det. Det är jag beredd att förlåta honom för. Men det är inte bortglömt.

Hur bör Ulf Kristersson hantera diskussionen om vilka partier som ska ingå i hans eventuella regering?

– Det överlåter jag åt honom. Gamla partiledare ska inte ägna sig åt att ge offentliga råd till sina efterträdare, det finns de som gör det. Jag tillhör inte dem.

Omedelbara utmaningar

Kan Sverigedemokraterna sitta i en framtida M-ledd regering?

– Det anser inte han. Det är viktigare än vad jag tycker. 

Vad blir största utmaningarna för Ulf Kristersson att få ihop högerblocket?

– Det får du fråga honom om, det kan han bättre. Jag vill lyfta att vi står för rätt betydande utrikes- och säkerhetspolitiska utmaningar. Vi står för dem omedelbart. Att se till att Nato-medlemskapet blir verklighet, att förverkliga det är en större utmaning än vad de flesta föreställt sig. Vi tar över ordförandeskapet i EU första januari, med stora frågor om Ukrainastödet, klimatpolitiken och inflationsbekämpningen. Det är väldigt mycket som står på den utrikespolitiska dagordningen omedelbart efter valdagen. Oavsett regering.

Kommer behöver spara el

Carl Bildt ser stora utmaningar i ekonomin framöver. Världen befinner sig redan i en global energikris, menar han. Därtill kommer Rysslands stopp av gas till Europa och att Sverige stängt ner kärnkraftverk.

– Vi har en ännu allvarligare situation mitt uppe i en allvarlig situation. Det kommer ta sin tid att ta sig ut ur detta. Det ska man vara realistisk med, säger han.

Kan det bli elransonering i Sverige?

– Jag tror vi måste inrikta oss mer på att spara. Det är nödvändigt när energin kostar så mycket mer. Det är också bra ur klimatsynpunkt. Men vi måste också producera mer el. Vi är i en knepig situation. 

Är du själv orolig?

– Jag är mer oroad över Sveriges konkurrenskraft. Vi måste få bättre fart på företagande. Jag är orolig att vi har en svag krona, det påverkar inflation och kostnadsutveckling i sverige som inte är bra.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/onRJgB/carl-bildt-jag-ar-en-av-de-sista-som-skulle-rosta-pa-sd

Have your say

Hoppa till verktygsfältet