From the blog

1,5 miljoner svenskar erbjuds en tredje dos covidvaccin.

Det handlar om alla svenskar över 65 år samt personer som jobbar inom hemtjänsten eller på särskilt boende för äldre.

Beskedet om när resten av befolkningen erbjuds en påfyllnadsdos dröjer. Idag presenterade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer om en tredje dos för ytterligare grupper. Det handlar om personer som är över 65 år eller jobbar inom hemsjukvård, hemtjänst eller på särskilda boenden för äldre (äldreboenden).

Det handlar om ungefär en 1,5 miljoner svenskar som nu kommer att få en påfyllnadsdos, sa socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff.

Fram tills nu har endast begränsade grupper fått erbjudande om en tredje dos vaccin.

Dessa är personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, personer som är 80 år och äldre, personer som bor på äldreboende och personer med hemsjukvård eller hemtjänst.

För att få erbjudande om en tredje dos ska det ha gått minst sex månader sedan den föregående dosen.

Tredje dos för alla dröjer

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer det att dröja till 2022 innan de yngre grupperna kommer att erbjudas en påfyllnadsdos. Exakt när det kommer att ske vill generaldirektör Johan Carlson inte sia om.

– Det är för tidigt att säga, det beror på i vilken takt som regionerna kan hantera detta. Vi vet att de allra sista grupperna vaccinerade sig i september och oktober och lägger man till sex månader på det hamnar vi någonstans under våren, sa han vid pressträffen.

I regel kommer den tredje dosen vaccin vara av samma sort som de två föregående.

Om man däremot tidigare fått Astra Zenecas vaccin kommer Pfizer eller Modernas covidvaccin att erbjudas.

”Ordentlig ökning i antikroppar”

Johan Carlson förklarade på pressträffen varför en tredje dos vaccin behövs. Han fick frågor om ifall man sett att vaccinskyddet sjunkit hos större grupper, något som föranledde att man började ge de allra äldsta en tredje vaccindos, och svarade:

– Vi märker en avtagande antikroppseffekt, enligt studier. Vi såg under sommaren att vi fick utbrott på äldreboenden. Vi har inte sett det i större omfattning, men det börjar röra på sig. Vi räknar med att det kommer att behövas en påfyllnadsdos, inte så mycket för det individuella skyddet men för det totala skyddet av befolkningen.

Stoppet av Modernas vaccin till personer under 30 år står kvar tills vidare.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/28j5jx/alla-over-65-erbjuds-en-tredje-dos-covidvaccin

Have your say

Hoppa till verktygsfältet