From the blog

Sveriges smittotal är högst i Europa just nu.

Med 625 nya dagliga fall per en miljon invånare är Sverige på en nivå nästan tio gånger högre än Finlands.

Samtidigt vårdas fler coronapatienter på intensiven än under andravågens topp.

Siffrorna, som uppmärksammas av bland andra The Guardian, har sammanställts av ourworldindata.org som i sin tur hämtar statistiken från Johns Hopkins-universitet i USA.

När Europas länder sorteras på antalet smittade i relation till befolkningen den senaste veckan toppar Sverige listan med 625 nya fall om dagen per en miljon invånare.

Sedan följer Cypern med 612 fall, Ungern med 523, Polen med 521 och Estland med 503.

Sverige fortsätter också att sticka ut jämfört med grannländerna. Finland har 66 fall per miljon invånare, Norge 132 och Danmark 111.

Tegnell: ”Tyvärr fortsatt ökning”
Statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterade på tisdagens presskonferens att det finns en ”viss tendens att det lugnar sig något i Europa”. Men variationen mellan olika länder är stor och Sverige sticker ut.

– I Sverige har vi tyvärr en fortsatt ökning. Vi får se den här veckan var vi är på väg. Men det är definitivt en hög smittspridning och inget tydligt tecken på avmattning, sa han.

Ökning på iva
Den ökade smittspridningen märks även på landets intensivvårdsavdelningar. På tisdagen fanns 393 covidpatienter på iva, enligt Svenska intensivvårdsregistret. Det ska jämföras med andravågens högstanotering på 389 patienter från 6 januari och förstavågens 585 den 26 april förra året.

– Iva-vården speglar också att vi fortsatt har en hög smittspridningsnivå, som ligger på samma nivå som innan jul. Iva är den mest stabila indikatorn för att visa hur stor smittspridningen i samhället är, sa Anders Tegnell.

– Vårt vaccinarbete har inte nått åldersgrupperna som ligger på iva än. Vi håller på att komma dit.

39 nya dödsfall

När det gäller antalet döda är siffrorna stabilare. På tisdagen rapporterades 39 nya fall. Därmed har totalt 13 660 personer dött i Sverige med covid-19.

– Dels har vi en ökad smittspridning, men samtidigt ett vaccinationsarbete som bromsar det hela. Summan av de två krafterna gör att vi ligger på en ganska jämn nivå nu, sa Anders Tegnell om dödstalen.

Have your say

Hoppa till verktygsfältet