From the blog

Enligt virusforskaren Ali Mirazimi bekräftar Astra Zenecas studie i USA att det är ett bra vaccin. Men studien säger ingenting om risken för blödningar.

En ny studie av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 visar att vaccinet ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och att det inte finns någon ökad risk för blodproppar.

– Men det visste vi redan. Vad som skiljer den från andra studier är att man tittat specifikt på eventuella kopplingar till blodproppar och där har man inte sett några samband. Men å andra sidan har man bara undersökt drygt 20 000 personer, säger Ali Mirazimi på Karolinska institutet.

Det som fått svenska Folkhälsomyndigheten att pausa vaccineringen med Astra Zeneca är eventuella biverkningar i form av blodproppar i kombination med blödningar. Det har man inte tittat särskilt på i studien.

– Det är ju så extremt sällsynt så det hade man i alla fall inte upptäckt på 20 000 personer, säger Ali Mirazimi.

Flera rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar av vaccinet har rapporterats, och flera länder, däribland Sverige, har tillfälligt stoppat vaccinationerna. Nu senast har två misstänkta dödsfall rapporterats i Norge.

Problemen för Astra Zeneca riskerar att påverka vaccineringsviljan negativt i Sverige. Frågan är vad som krävs för att återupprätta förtroendet.

– Det är svårt att säga. Det är väl om man kan konstatera att det inte finns något samband med vaccinet eller om man kan hitta något mönster, att det bara riskerar att påverka vissa människor, som man då kan exkludera, säger Ali Miraizimi.

Have your say

Hoppa till verktygsfältet