From the blog

Frågan är om Sputnik V kommer till den svenska vaccinmarknaden. Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kan det vara möjligt. Vi har haft ett möte om det och nu ska vi titta närmare på det, säger han.

I nuläget är det oklart om EU, och således även Sverige, kommer köpa in det ryska vaccinet. Enligt en ny studie ska Sputnik V ha en effektivitet på över 91 procent – även för personer som är över 60 år, och äldre.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström behöver de se testresultaten för det ryska vaccinet innan ett beslut kan fattas. Han utesluter inte att det kan bli aktuellt med Sputnik V längre fram.

– Vi fått väldigt lite data om vaccinet, och studien som kom nu om det ryska vaccinet måste vi titta närmare på. De har mätt effektiviteten på ett annat sätt än de andra studierna, på andra vacciner. Det betyder inte att det är fel, men det är mätt på ett annat sätt.

Processen innan ett vaccin kan användas i EU tas i flera steg, och den har redan påbörjats.

– Det ena är att vaccinet måste få ett godkännande av den europeiska läkemedelsmyndigheten. Det andra, som sker samtidigt, är att de ryska vaccintillverkarna måste föreslå ett köpeavtal till EU vilket de kommer göra mycket snart. Därefter kan vi börja förhandla med dem, säger Bergström.

Om vaccinet visar lika goda resultat när det granskats av EU kan det alltså bli möjligt att även Sverige köper in Sputnik V.

Kan produceras i Tyskland

Till följd av det nya beskedet om Sputnik V meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i tisdags att alla vaccin är välkomna i EU, förutsatt att de godkänns av den europeiska läkemedelsmyndigheten.

Enligt Tysklands hälsodepartement har ryska företag och myndigheter nu tagit en första kontakt med det tyska företaget IDT Biologika, för att se över möjligheterna att producera vaccinet där.

Redan godkänt i ett flertal länder

Åtminstone 15 länder i världen har godkänt vaccination med Sputnik V. Ungern är det enda EU-landet som skyndat igenom ett sådant beslut innan ett EU-godkännande.

Ryssland är också på väg att leverera vaccinet till rebellkontrollerade områden i östra Ukraina, meddelar Kreml.

Have your say

Hoppa till verktygsfältet