From the blog

Bara Tjeckien, Storbritannien, Monaco, Slovakien och Litauen har en sämre situation. Det är en katastrof att dödstalen sticker iväg så här extremt nu under vintern, säger överläkare Johan Styrud.

Antalet inrapporterade döda i Sverige med covid-19 passerade i går torsdag 10 000. Ytterligare 5 000 kan dö de närmaste två månaderna om inte hårdare restriktioner införs, enligt virologiprofessorn Fredrik Elgh. Folkhälsomyndigheten räknar också med att ökningen av antalet döda fortsätter.

I en global jämförelse ligger vi riktigt illa till, visar Aftonbladets granskning. Antalet dagliga svenska dödsfall i covid-19 har den senaste veckan hamnat på i genomsnitt 13,1 döda per miljon invånare, enligt Our World in Datas sammanställning för den 14 januari. Därmed är Sverige på sjätte plats i världen, när det gäller sjudagarsmedelvärdet för dödsfall.

Allra sämst till hittills under pandemin låg vi mellan den 20 och 26 maj, då Sverige var det värst drabbade landet i världen. Men de dagarna låg vårt sjudagarsmedelvärde mycket lägre än nu, på mellan 4,5 och 5,3 döda per miljon invånare. Under större delen av juni låg vi sedan kvar på tio-i-topplistan, men halkade sedan ur den.

På senare tid har Sverige återigen tagit rejäla kliv uppåt på listan. För precis en månad sedan, den 14 december, låg vi på 25 plats med ett sjudagarsmedelvärde på 6,3 döda per miljon invånare. Den 8 januari hamnade vi på tolfte plats, och nu är vi alltså återigen på tio-i-topplistan, på sjätte plats.

I december införde Sverige och Danmark hårdare restriktioner ungefär samtidigt. Men nerstängningen var kraftigare i Danmark, som nu har ett sjunkande dödstal.

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, säger:

– Situationen i Sverige är en mänsklig tragedi, det är hemskt. Jag har inte riktigt ord för detta. Från att man smittats så tar det ju ett antal veckor innan man dör. Det är det vi gjorde i Sverige i höstas som vi läser av nu.

Det verkar som den kraftigare nerstängningen i Danmark börjar ge resultat?

– Ja, absolut. Danmark agerar bra. Det här att vi öppnade upp i Sverige, och gick från 50 till 300 människor på evenemang, det var totalt fel. Det enda som har effekt är att man inte får träffas ett större antal personer på samma ställe.

Borde vi stänga ner Sverige?

– Ja. Exakt hur det ska göras vet jag inte. Men Norge stängde ner väldigt kraftigt i våras, man fick knappt lämna sin kommun under några veckor. Nu har de en tiondel så många döda som i Sverige, om man tar hänsyn till invånarantalet.

Vems fel är detta?

– Ytterst har regeringen ansvaret. Sedan har det varit väldigt olämpligt att Sverige har 21 regioner, som gjort på olika sätt och haft olika planeringar. De går inte riktigt i takt. I Norge styrs sjukvårdens via staten, där är det en person som köper in allt och planerar.

Olika länder rapporterar covid-19-döda på olika sätt. Hur påverkar det statistiken?

– Det finns skillnader mellan länderna. Men det är som när vi pratar om Sverige och Norge, det är inte tio gånger skillnad på hur man rapporterar. Sverige ligger mycket dåligt till. Det gör mig väldigt ont att se hur utfallet har blivit.

Fotnot: Den 14 december hade Danmark ett sjudagarsmedelvärde på 1,4 döda per miljon invånare och låg på 64:e plats i världen. Den 8 januari hade Danmark avancerat till 36:e plats med 4,8 döda per miljon invånare, men sedan dess har utvecklingen vänt. Den 14 januari låg landet på 43:e plats och sjudagarsmedelvärdet hade sjunkit till 4,3 döda per miljon invånare.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dlvxQw/overlakare-katastrof-att-dodstalen-sticker-ivag-sa-har

Have your say

Hoppa till verktygsfältet