From the blog

41 dagar efter valet har resultatet blivit formellt. Joe Biden, 78, röstades på måndagskvällen fram som USA:s nästa president av elektorskollegiet.

Klockan 23.28 på måndagskvällen, svensk tid, fick Joe Biden delstaten Kaliforniens 55 elektorsröster och klev därmed över de 270 som krävs för majoritet. Han har just nu 302 elektorsröster i omröstningen som är inne i sitt absoluta slutskede. Trump har 232.

Värt att notera är att samtliga elektorer från de sex omstridda nyckelstaterna – Nevada, Georgia, Pennsylvania, Arizona, Michigan och Wisconsin – planenligt lade sina röster på Biden.

2016 fick Donald Trump 304 elektorsröster. Det innebar att två av elektorerna röstade mot valresultatet enligt vilket Trump skulle ha fått 306 röster.

Det är samma summa som Biden nu går mot, förutsatt att ingen av de fyra elektorerna från den återstående delstaten Hawaii byter sida.

Totalt deltar 538 elektorer i omröstningen. Joe Biden svärs in som president vid den traditionella installationsceremonin 20 januari.

När elektorsomröstningen är helt avslutad ska Joe Biden under natten hålla ännu ett tal till nationen. Enligt utdrag ur manus som spridits på förhand kommer han att säga så här:

– I det här slaget om USA:s själ har demokratin segrat. Vi, folket, röstade. Tron på våra institutioner höll. Valintegriteten är intakt. Nu är det dags att vända blad, att enas, att läka.

Biden kommer också upprepa sitt tidigare budskap om att vara ”en president för alla amerikaner”.

– Jag kommer att jobba lika hårt för de som inte röstade på mig som för de som gjorde det. Akut arbete ligger framför oss alla, att få pandemin under kontroll och att vaccinera landet mot viruset.

Donald Trump har inte kommenterat elektorsomröstningen, men bara elva minuter efter att Biden fick majoritet twittrade han ut nyheten att hans justitieminister William Barr avgår.

Have your say

Hoppa till verktygsfältet