From the blog

Riksbanken sparar på krutet och lämnar styrräntan oförändrad på noll procent och låter taket för stödköp under året ligga kvar på 300 miljarder kronor.

Beskedet stärker kronan mot både dollarn och euron.

Trots att coronakrisen slår stenhårt mot svensk ekonomi kommer just nu inga nya stimulansåtgärder från Riksbanken.

Riksbanken befarar att svensk BNP kan rasa med 9,7 procent i år och arbetslösheten stiger till i genomsnitt 10,1 procent i år, för att sedan stiga ytterligare till 10,4 procent 2021.

Kan sänka räntan längre fram

I ett annat, något bättre scenario, faller BNP med 6,9 procent i år och arbetslösheten stannar på närmare nio procent.

Men direktionen, med riksbankschefen Stefan Ingves i spetsen, bedömer att det i nuläget – trots recessionen – inte är motiverat att öka efterfrågan när nedgången i ekonomin beror på införda restriktioner och människors oro för sjukdomsspridning.

Det utesluter dock inte att Riksbanken kan sänka räntan längre fram, skriver banken. Riksbanken flaggar samtidigt för låga räntor under lång tid framöver.

”Den framtida ekonomiska utvecklingen är visserligen genuint osäker, men allt tyder ändå på att det kommer att behövas penningpolitiska stimulanser i form av låga räntor och en stor mängd likviditet under överskådlig tid”, skriver banken.

Lyfter svenska kronan

Riksbanken räknar också med låg inflation framöver, långt under det egna målet på 2,0 procent. I år landar inflationen, mätt som KPIF, på 0,6 procent i båda scenarierna, för att sedan bara stiga långsamt. Riksbankens besked om att det vare sig blir en räntesänkning eller ett utökat program för stödköp lyfte den svenska kronan några ören mot både dollarn och euron.

En dollar kostar nu 9:98 kronor, mot 10:06 kronor i måndags. En euro går samtidigt på 10:80 kronor, mot 10:90 i måndags.

Räntan på tvååriga svenska statsobligationer lyfter samtidigt några punkter till minus 0,33 procent efter räntebeskedet, medan tioårsräntan låg kvar kring minus 0,08 procent.

Have your say

Hoppa till verktygsfältet