From the blog

Prinsessan Sofia rycker in i vården under coronakrisen.Hon har gått en tre dagars snabbutbildning på Sophiahemmet, där hon nu ska hjälpa till att avlasta ordinarie vårdpersonal. Prinsessan vill i den kris vi befinner oss i bidra med frivillig arbetskraft inom vården, säger Margaretha Thorgren, hovets informationschef.

Prinsessan Sofia är hedersordförande för Sophiahemmet i Stockholm.Men inte bara det – nu rycker hon själv in för att stötta och avlasta vårdpersonalen.Prinsessan har, enligt tidningen Mitt i, gått en tre dagar lång sjukvårdsutbildning på Sophiahemmets högskola, samma utbildning som en del av flygbolaget SAS permitterade personal erbjudits.

Inom initiativet Beredskapslyft utbildas nu löpande 80 personer i veckan via Sophiahemmets högskola.Efter utbildningen kan de gå direkt ut i vården för att avlasta den tungt belastade vårdpersonalen.Prinsessan Sofia kommer att arbeta som stödperson på Sophiahemmet.Prinsessan kommer att börja i närtid. Hon kommer att avlasta och stötta personalen på en vårdavdelning, säger Margaretha Thorgren.

Det privata sjukhuset, som drivs av en ideell förening, har ställt om stora delar av verksamheten för att avlasta akutsjukvården under coronapandemin.I uppdraget från Region Stockholm ingår bland annat frakturkirurgi, bröstcanceroperationer och eftervård av canceropererade patienter.

Det är självklart för oss att hjälpa till, säger Åsa Larsson, biträdande sjukhuschef för Sophiahemmet. Genom att en stor del av planerade operationer i regionen är inställda för närvarande har vi både ledig operationskapacitet och kompetent personal, plus ett 20-tal vårdplatser.

Have your say

Hoppa till verktygsfältet