From the blog

Robert Gustafsson är säker: mordet på Olof Palme var ett beställningsjobb. Han menar att han såg flera män med walkie-talkies och en polisbil strax innan statsministern mördades.
– Jag vet att polisen är inblandad, säger han i podden ”Nemo möter en vän”.

Skådespelaren och komikern Robert Gustafsson, 54, berättar i podden ”Nemo möter en vän” att han var på samma bio som Olof Palme den 28 februari 1986, strax innan statsministern blev skjuten till döds. Efter vad han sett är han säker på att polisen är inblandad i mordet.

Jag satt en eller två bänkrader framför paret Palme på biografen. När den var slut lyckades jag peta Palme på axeln och sen vände jag mig om och låtsades som att det var någon annan som gjort det. Sen sa jag ”jag har petat på Palme”, det var lite larvigt, säger han.
Utanför biografen såg han en bil med tonade rutor som han menar såg ut som en civil polisbil.
– Sådana rutor får man inte ha om man inte är snut så då tänkte jag ”jaha, han har övervakning”. Det var även walkie-talkies överallt. Jag hörde hur det pep och att folk pratade med varandra genom dessa. Jag tänkte ”jäklar vilket pådrag han har”. Sen hörde jag efter mordet att det inte fanns någon övervakning överhuvudtaget och då förstod jag att något inte stämde, säger Robert Gustafsson i podden.

Förhördes av polisen
Robert Gustafsson anmälde till polisen att han varit vid biografen under kvällen och säger att de ringde upp för ett vittnesförhör efter tre veckor. Utfrågningen via telefon var med en väldig negation efter varje mening: ”annars såg du inget märkvärdigt då? ”Men sen var de inget annat som var konstigt?”. Allt var negation och “jag vill inte höra”. Jag berättade om bilen och walkie-talkie-männen men sen när jag tog ut förhöret som nu är en offentlig handling så är det inte med där, det är inte ens nedskrivet, säger han.

Känner sig tystad
Efter vad skådespelaren sett säger han sig vara säker på att mordet är ett beställningsjobb.
– Jag vet att polisen är inblandad. Detta är större än vad man tror. Det är ingen galning som sprungit fram och skjutit. Det är ett beställningsjobb med massa män iblandade men det tystas ner.
Han känner sig motarbetad och tycker att det är jobbigt att prata om det varje gång det kommer på tal.
– Jag känner ”jaha är det här verkligen Sverige?” Eller är det Östtyskland, Kina eller i Sovjetunionen det här hände? Jag får en obehagskänsla. Det är så många som vet men som blir tystade, säger han.

”Han har rätt att ha sin åsikt”
Chefsåklagare Krister Petersson som leder utredningen om mordet på Olof Palme säger att skådespelaren får tycka och tro som han vill, men samtidigt ifrågasätter han Robert Gustafssons kunskap kring deras arbete.
– Jag vet inte om han har insyn i denna utredning eller kring vad vi gör för någonting eller hur vi arbetar. Men alla har rätt till sin egna åsikt och det är hans åsikt och inget jag närmare kommenterar från min sida, säger han.
Nöjesbladet söker Robert Gustafsson.

 

 

Have your say

Hoppa till verktygsfältet