From the blog

Högsta Domstolen kom i dag med beslut i ett rättsfall gällande islamisk brudpenning, mahr, som har pågått i åtta år och delvis i Umeå tingsrätt. I dag kom besked att svensk lag ska tillämpas på det iranska avtalet, och kvinnans yrkande om att få rätt till ersättning efter skilsmässan avslås. Domen kommer bli betydande för hur framtida liknande fall avgörs.

En man och en kvinna som gifte sig i Iran 2006 och vid tidpunkten för äktenskapet var iranska medborgare ingick vid giftermålet ett äktenskapskontrakt. I kontraktet innefattades bland annat mahr, det vill säga en islamisk brudpenning som fungerar som en ekonomisk trygghet för kvinnan. Summan i parets mahr rörde sig om motsvarande ungefär 1,5 miljoner svenska kronor.

Läs också: HD avgör tvist om islamisk brudpenning

Oense om iransk eller svensk lag gällde

Paret flyttade i olika omgångar till Sverige, men i april 2007 ansökte kvinnan om skilsmässa och paret inledde förhandlingar i tingsrätten. 2009 ansökte kvinnan om stämning på sin dåvarande make och menade att mannen skulle betala henne de 1,5 miljoner han var skyldig henne enligt äktenskapets mahr.

Då menade kvinnan att iransk lag skulle tillämpas på avtalet vilket mannen först var överens om, men efter den första domen i tingsrätten hävdades i stället att svensk lag skulle gälla. Delar av rättsfallet avgjordes i Umeå tingsrätt då mannen bodde i Umeå under ett par år.

Kvinnan begärde skilsmässa

Kvinnan menar att maken enligt äktenskapskontraktet är skyldig henne att betala pengar, men eftersom det var kvinnan som begärde skilsmässa i svensk domstol anses en kvinna, enligt iransk lagstiftning, inte längre ha rätt till sin ekonomiska ersättning.

Högsta Domstolen beslutade att eftersom både kvinnan och mannen efter giftermålet hade Sverige som hemvist så ska svenska lagar gälla. I utfallet fastslår HD att äktenskapskontraktet inte innehåller någon beskrivning som fastslår att iransk lag ska appliceras på deras förmögenhetsförhållanden, och därför blir den ekonomiska delningen efter äktenskapet enligt svenska lag.

”När han förlorade så ångrade han sig”

Det har parallellt med domen avgjorts en annan tvist i Malmö tingsrätt i ett liknande fall. Även där avslog HD kvinnans yrkande om att få rätt till ersättning. Resultatet, att förhandlingar om mahr ska avgöras enligt svensk lag, väntas få en principiell betydelse för framtida rättegångar med skilsmässor inom muslimska äktenskap där rätten till mahr reds ut.

– Det HD nu har konstaterat är att det ska avgöras enligt svensk rätt, säger Helen Westlund, kvinnans advokat.

Enligt Westlund blev HD:s beslut ett tungt besked för kvinnan.

– Parterna har varit överens om att det är iransk lag som ska gälla, men när han förlorade så ångrade han sig. Mahr är något man förhandlar om, det är inte något man bara skriver på. Att det inte gäller nu är en stor besvikelse för henne.

Saken ska nu tas upp i Umeå tingsrätt igen där fallet kommer behandlas enligt svensk lagstiftning.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/hd-lag-om-brudpenning-galler-inte

Have your say

Hoppa till verktygsfältet