Karensdag innebär att man inte får någon ersättning första dagen man sjukanmäler sig, då man istället blir helt utan lön.
Så har det varit sedan många år tillbaka, men snart är det ett minne blott, då Försäkringskassan gör om reglerna.
– Det är mest fördelaktigt för de som jobbar oregelbundet, säger Jenny Gustafsson, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan till Expressen.
Den 23 maj i år beslutade riksdagen att den klassiska karensdagen ska plockas bort, och ersättas med karensavdrag, detta för att ha en mer rättvis självrisk när man blir sjuk.
De nya reglerna innebär att man drar bort 20 procent av genomsnittlig veckoersättning av sjuklönen för de som omfattas av sjuklönelagens regler. För de som inte skyddas av lagen blir karensavdraget en hel dag med kalenderdagsberäknad sjukpenning, vilket Försäkringskassan skriver om på sin hemsida.
Vilka tjänar på de nya reglerna?
De som gynnas av de nya reglerna är bland annat de som jobbar inom vården och äldreomsorgen, som arbetar långa pass.
Enligt Expressen har flera kommuner och landsting redan uppmärksammat att arbetsgivarens kostnader kommer att öka i och med detta.
– För de som jobbar oregelbundet är det här mest fördelaktigt. Om de jobbar ett arbetspass på säg 15 timmar en dag och blir sjuk den dagen, så skulle de gå miste om hela den dagens lön eftersom det blir en karensdag. Men med lagändringen som nu träder i kraft kommer karensavdraget vara 20 procent av den sjuklön man skulle fått för en genomsnittlig vecka. Då blir det i proportion till vad du skulle ha haft i sjuklön under den veckan i stället för att vara kopplat till den dagen. Så det är de med oregelbundna arbetstider och personer som arbetar koncentrerad arbetstid som gynnas mest, säger Jenny Gustafsson, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan till Expressen.