From the blog

Domedagsklockan är ett symboliskt sätt att tala om hur många minuter till midnatt det är kvar innan jorden blir obeboelig och mänskligheten går under.

– När klockan slår midnatt betyder det att det har inträffat något slags kärnvapenutbyte eller katastrofal klimatförändring som utlånat mänskligheten. Vi vill verklingen inte dit och vi kommer inte att veta när vi gör det, säger Rachel Bronson, vd för Bulletin of Atomic Scientists som årligen uppdaterar klockan baserat på apokalyptiska hot från klimatkriser, massförstörelsevapen och geopolitiska spänningar, till The Mirror.

Domedagsklockan har stått på 90 sekunder i midnatt sedan den 24 januari i år då den ändrades från 100 sekunder, men 2023 har kommit med flera krig, naturkatastrofer och politiska strider bland annat – en kraftig varning inför nästa år.

Den symboliska klockan skapades från början 1947, delvis av vetenskapsmän och ingenjörer som var involverade i Manhattanprojektet, det som skapade världens första atombomb. 1947 stod klockans visare på sju minuter i midnatt.

Längst från midnatt stod Domedagsklockan 1991 när det kalla kriget officiellt avslutats mellan USA och Ryssland. Då stod visarna på 17 minuter i midnatt.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Kn86K6/klimat-liverapportering

Have your say

Hoppa till verktygsfältet