From the blog

En majblomma var allt som krävdes för att trigga hatet.

LEDARE

Tolvåriga Murhaf Hamid hade svårt att sälja majblommor i början. Få ville köpa och en del var rentav otrevliga. När en medlem i Sverigedemokraterna kommenterade Murhafs försäljning på twitter eskalerade det snabbt.

Kvinnans kommentarer var både aggressiva och rasistiska. Bland annat kallade hon Murhaf för en ”jävla blatteunge”. Flera partiledare uppmärksammade händelsen.

”Grövsta jag läst”

När Aftonbladet intervjuar Jimmie Åkesson om kommentaren verkar han chockad.

– Jag vet inte om någon har uttryckt sig så grovt tidigare, det var det grövsta jag läst. Jag är glad att hon inte är någon företrädare.

Jimmie Åkesson vill förstås framställa händelsen som en avvikelse. I vanlig ordning är han ”inte jätteinsatt” i andra liknande uteslutningsärenden, han har aldrig hört talas om någon rasism.

Låt oss friska upp Åkessons minne.

Hetsade mot romer

För mindre än en månad sedan dömdes  Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör SD-sajten Samtiden, för hets mot folkgrupp. Sjunnesson hade skrivit rasistiska kommentarer om romer på nätet.

Dagens ETC avslöjade – också för mindre än en månad sedan – att en lokalt förtroendevald sverigedemokrat har tränat med en fascistisk kampgrupp. Gruppen har pekats ut som våldsbejakande extremister av Försvarshögskolan. Ordföranden för Sverigedemokraterna i kommunen försvarade mannen genom att säga att han ”även har tränat med miljöpartister”.

Nazistiska kommentarer

I oktober förra året avslöjade tidningen Expo och Expressen tillsammans att SD-politikern Rebecca Ädel har skrivit nazistiska kommentarer på nätet. Ädel ska bland annat ha skrivit i interna meddelanden att hon välkomnar en ny Hitler. Efter avslöjandet stängdes hon av från partiet, men valde att sitta kvar i kommunfullmäktige.

I september förra året dömdes en tidigare lokal förtroendevald SD-politiker i Jämtland för hets mot folkgrupp. Mannen hade skrivit och delat inlägg på nätet om att muslimer borde skjutas och hyllat av Adolf Hitler.

Det här är bara ett par exempel från de senaste månaderna.

Jimmie Åkesson säger att han inte vet om någon sverigedemokrat sagt något så allvarligt som ”jävla blatteunge” tidigare. Det är faktiskt skrattretande.

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/764QMV/jimmie-akessons-reaktion-pa-rasismen-mot-murhafs-majblommeforsaljning-ar-skrattretande

Have your say

Hoppa till verktygsfältet