From the blog

Magdalena Andersson väljs till ny partiordförande för Socialdemokraterna. I ett tal efter beslutet lyfter hon tre prioriteringar för partiet framöver: Välfärden, klimatomställningen och den organiserade brottsligheten. Vi ska säga som det är och vi ska göra det som krävs. Steg för steg, reform för reform, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson har valts till ny partiledare för Socialdemokraterna. Hon efterträder därmed Stefan Löfven, som har styrt partiet i nästan tio år.

– Jag är enormt taggad att leda vårt stora och stolta parti, säger Andersson i sitt första tal som S-ledare, och möts av stående ovationer från sina partivänner.

Hon listar tre punkter som socialdemokratin ska kämpa för framöver: att ta tillbaka ”den demokratiska kontrollen” över välfärden, att bekämpa klimatkrisen och att stoppa segregationen och brottsligheten.

– Jag vill – nej, jag kräver – att vi ska röka ut segregationen och bryta det våld som hotar samhället.

Frågan är nu vem som efterträder Andersson som finansminister. Hon måste också hitta en ersättare till näringsminister Ibrahim Baylan, som avgår vid kongressen. Nya ministerportföljer och ytterligare rockader kan också komma att meddelas.

Andersson är nu S-ledare. Om hon godkänns av riksdagen blir hon Sveriges första kvinnliga statsminister.

Have your say

Hoppa till verktygsfältet