From the blog

Läkaren Hammad Al-Saaid, 33, pekas ut som misstänkt huvudman i en gigantisk bluffhärva med PCR-tester för covid-19 – som aldrig analyserades. 

Vårdbolaget som kallar sig ”Doktorgruppen” misstänks ha utfärdat falska testresultat till omkring 100 000 svenskar, enligt polisens misstankar.  

Hammad Al-Saaid är tillsammans med två andra personer efterlysta efter att de har anhållits i sin frånvaro. 

Ytterligare tre personer häktades under lördagen. 

Den 33-årige entreprenören har kunnat leva ett lyxliv med bilar, resor och gårdsköp – för vårdpengar.

Nu jagas han som huvudmisstänkt i en massiv härva kring förfalskade covidintyg.

Aftonbladet kan avslöja hur varningssignaler funnits i flera år – trots det har entreprenören kunnat fortsätta håva in miljoner. 

I helgen kunde Aftonbladet avslöja hur myndigheterna sprängt en misstänkt coronaliga som kopplas till Doktorgruppen, en privat vårdaktör.

Ligan ska ha legat bakom utfärdande av falska covidintyg över hela landet och befaras ha tillskansat sig mångmiljonbelopp. 

Avslöjandet fick omedelbart stor uppmärksamhet och socialminister Lena Hallengren (S) kallade uppgifterna vedervärdiga

I helgen häktades två män och en kvinna på sannolika skäl misstänkta för bland annat grovt bedrägeri och spridande av smitta, grovt brott.

Enligt Aftonbladets uppgifter är ytterligare tre personer anhållna i sin frånvaro. En av dem är den utpekade huvudmannen: en 33-årig entreprenör som legat bakom skandalomsusade vårdanläggningar.

Han äger flera bolag inom branschen – och pengarna har rullat in.

Omsatte 70 miljoner

Enligt bolagens årsredovisningar, som inkom i juni, omsattes över 70 miljoner kronor förra verksamhetsåret.

Via ett av bolagen äger han två bilar: en lyxbil av modellen Audi Q8 och en Mercedes. För några år sedan köpte han även en gård i Uppland för 8,5 miljoner kronor med 25 hektar mark. Bilder visar hur gamla byggnader jämnats med marken för att ge plats åt nytt.

Mannen åkte på en skattesmäll enligt ett beslut från Skatteverket i december 2020.

Påstådda fakturor under 2018 och 2019 bedömdes i själva verket vara lön till entreprenören – som fick se in tjänsteinkomst höjd med mer än 2,5 miljoner kronor.

Reste till Dubai – försökte dra av

Han hade även gjort ett sexsiffrigt avdrag för kostnader för en resa till Dubai samt för hotellvistelser och restaurangbesök. Kostnaderna bedömdes vara privata. 

Det var bland annat de här uppgifterna om ekonomiska oegentligheter som gjorde att region Stockholm i mars 2021 gick ut med att de sa upp sina avtal med mannens verksamheter. 

Men Aftonbladets kartläggning visar hur det även längre tillbaka i tiden funnits starka varningssignaler runt den framgångsrike entreprenören. Ändå har han fått fortsatt förtroende att verka inom vård- och omsorgsbranschen.

Revisorn som granskade siffrorna för entreprenörens moderbolag riktade kritik efter att ha upptäckt brister i hur bokföringen hanterats, enligt årsredovisningarna från i juni.

”Väsentliga felaktigheter”

Revisorn anmärkte även att ”väsentliga felaktigheter har fått korrigeras långt i efterhand”

Och när Aftonbladet går igenom historiken av årsredovisningar visar det sig att anmärkningarna inte är ett undantag. 

Av drygt ett tiotal årsredovisningar för mannens nu aktiva bolag de senaste fem åren har endast en passerat utan anmärkning från revisor.

Anmärkningarna har bland annat handlat om försenade årsredovisningar eller att moms, källskatt och sociala avgifter inte har betalats i tid.

Även i tidigare bolag har revisorerna lämnat anmärkningar på sena skattebetalningar, felaktiga momsdeklarationer och bristande kontroll på bokföring.

Genom åren har IVO också hanterat flera ärenden och klagomål runt entreprenörens verksamheter. Två fall har också slutat med att kritik har riktats.

Region Stockholm hänvisar frågor om lämpligheten till polisen och IVO. 

”Regionen har inte några avtal med privata vårdgivare om PCR-tester som genomförs i samband med resor överhuvudtaget. Frågor som rör detta fall hänvisas därmed i första hand till Polisen och de vårdgivare som erbjuder den här typen av tjänster. Inspektionen för vård och omsorg är tillståndsgivare och tillsynsmyndighet för medicinsk verksamhet”, skriver presstjänsten. 

Även Socialstyrelsen bollar vidare till IVO. 

IVO har dock ännu inte svarat på frågor.

Aftonbladet har även sökt entreprenören utan framgång.

Have your say

Hoppa till verktygsfältet