From the blog

De två bröder som stått åtalade för grovt spioneri för Rysslands räkning döms till livstids fängelse respektive nio år och tio månaders fängelse av Stockholms tingsrätt.

Bröderna Peyman Kia, 42, och Payam Kia, 35, döms för att ha spionerat för Rysslands militära underrättelsetjänst GRU.

Enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att bröderna ”gemensamt och i samråd, obehörigen och för att gå Ryssland och GRU tillhanda, anskaffat, befordrat och röjt” hemliga uppgifter.

Peyman Kia har varit anställd på Säpo och Försvarsmakten där han, enligt domen, samlat på sig cirka 90 hemliga dokument.

Payam Kia uppges i sin tur ha deltagit i planeringen och skött kontakterna med Ryssland, ”inklusive frågor om överlämnande av uppgifter och mottagande av ersättning”.

Rätten bedömer att bröderna röjt hälften av de hemliga dokumenten för Ryssland.

Bevisningen bygger enligt tingsrätten på två delar.

Dels Säpos egen analys av att en person inom svensk säkerhets- och underrättelsetjänst erbjudit uppgifter till GRU, och att Peyman Kia bedöms vara ”den mest sannolike uppgiftslämnaren”.

Dels bevisning som tagits i beslag hos bröderna i form av bland annat datorer och usb-minnen där man påträffat ”spår av hantering av hemlig information” och hantering av stora mängder kontanter.

Måns Wigén, chefsrådman i Stockholms tingsrätt, liknar bevisningen vid ett stort pussel som innehåller ett par stora bitar och ett mycket stort antal mindre bitar.

”Efter tingsrättens bevisvärdering står det klart att vissa pusselbitar saknas och att det därför inte varit möjligt att nå full visshet i vad som hänt. Utifrån de pusselbitar som ändå har kunnat läggas fast bedömer tingsrätten att bilden av vad som hänt är tillräckligt tydlig för att de tilltalade ska fällas till ansvar”, säger han i ett pressmeddelande.

Bröderna greps hösten 2021 och har suttit häktade sedan dess. Spioneriet har enligt åtalet pågått sedan september 2011. Båda två har konsekvent nekat till brott.

https://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/br%C3%B6der-d%C3%B6ms-till-f%C3%A4ngelse-f%C3%B6r-grovt-spioneri/ar-AA16vCiY?ocid=msedgntp&cvid=4040555b1a5546e08c0b73ab4142e544

Have your say

Hoppa till verktygsfältet