From the blog

Genomsnittsbebisen väger 3,5 kilo som nyfödd.Det gjorde inte Deborah.– Hon är ett underbarn, säger pappan Andreas.

Både Sandra Wanderlei, 38, och Andreas Öhrvall, 43, har barn sedan tidigare förhållanden. Paret, som bor i Eskilstuna, träffades i december 2021 och nu har de fått sitt första gemensamma barn, Deborah, som föddes den 1 februari. Ingen i förlossningsrummet kunde tro sina ögon – hon föddes med en längd på 54 centimeter och vikt på 6 170, gram. Något som Expressen skrivit om.

– Vi visste inte om att hon skulle vara så tung för ingen hade sett det på ultraljud. Alla var lika förvånade när hon föddes, säger Andreas.

Sandra, som inte märkt av att magen varit märkbart större, hade först svårt att förstå när hon fick höra vikten.

– Jag fick fråga flera gånger. ”Nej det kan inte vara så, det är inte sant”, sa jag om och om igen. Jag var så förvånad över att hon var så stor då jag inte hade märkt av det när hon låg i magen, säger Sandra.

Mitt första barn vägde fyra kilo så jag hade tänkt att Deobrah skulle väga däromkring, inte över sex kilo.

Hon födde med planerat kejsarsnitt, vilket man bestämt av andra orsaker.

– Det var tur, det hade varit lite svårt annars.

Kan Deborah vara Sveriges tyngsta bebis någonsin? Det är inte fastslaget. Men när Andreas googlat har han endast kunnat hitta en till bebis som hade en födelsevikt på över sex kilo år 2006, och då låg vikten på 6 120 gram.

– Två läkare sa att Deborah var den tyngsta bebisen de sett i hela sina liv. De var helt förbluffade, säger Andreas.

Hela familjen mår bra. Kläderna de köpt som var tänkta till en nyfödd bebis, som i genomsnitt har en födelsevikt på 3,5 kilo, måste de skänka bort.

– Vi får i stället klä henne i kläder som är till för tre-fyra månaders bebisar. Men det är ett i-landsproblem, säger Andreas.

Deborah har nu tappat lite i vikt, och väger 5,7 kilo. Det känns dock i armen när man bär henne, och hon måste äta mer mat.

– Förutom att amma får hon modermjölksersättning varannan timme, för att hon är energikrävande. Hon behöver dubbelt så mycket från vad en vanlig bebis vill äta. Hon är ett underbarn.

https://www.aftonbladet.se/family/a/9zoOwl/vagde-over-sex-kilo-nar-hon-foddes

Have your say

Hoppa till verktygsfältet