From the blog

Ingen premiärminister i Storbritanniens historia har suttit kortare. Liz Truss avgår som Storbritanniens premiärminister – efter 45 dagar på posten. Det meddelar hon vid en pressträff på Downing Street.

Ett knappt dygn efter Liz Truss stod i brittiska underhuset och sa ”I’m a fighter, not a quitter”, meddelar hon på torsdagen sin avgång som Storbritanniens premiärminister.

Vid en blixtinkallad pressträff på Downing Street inledde hon sitt tal med att påpeka att hon tillträdde i en tid av stor ekonomisk och internationell instabilitet.

Hon adresserade även Storbritanniens familjer och sa att hon är medveten om oron som många hushåll nu har för att inte kunna betala sina räkningar.

– Jag valdes med mandat för att förändra det, och vi levererade på elräkningar och på att kapa folkförsäkringssystemet, säger Truss och fortsätter:

– Givet situationen kan jag inte leverera på det mandatet som jag valdes på, och jag har därför pratat med kungen och meddelat att jag avgår, säger Liz Truss.

Liz Truss 45 dagar är ett rekord

Premiärministern har den senaste tiden mött hård kritik från sitt parti för att ha velat genomföra ett lånefinansierat skattelättnadspaket för bland annat höginkomsttagare, i tider av stigande priser för hushåll och hög inflation.

En ny premiärminister kommer att väljas inom en vecka och under tiden kommer Truss att sitta kvar. Toryledamöter samlades under dagen i ett upprop för att Truss borde avgå.

Truss tillträdde som ny premiärminister i Storbritannien den 6 september. Hon satt alltså i 45 dagar och blir därmed den person som suttit kortast tid på premiärministerposten i Storbritannien.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BWWnXQ/liz-truss-blixtinkallar-till-presstraff

Have your say

Hoppa till verktygsfältet