From the blog

Sjukhusläkarna i Stockholm trotsar Folkhälsomyndighetens restriktioner under pandemin och kräver nu både munskydd i butiker och begränsning av antalet kunder i varuhusen, rapporterar Svenska Dagbladet.

I helgen var det Black Friday, en dag som kommit att bli årets största shoppingdag och brukar inte bara förknippas med reakaos utan också långa köer och trängsel i butikerna.

Folkhälsomyndigheten har påpekat riskerna med att shoppa i fysisk butik i år och därför uppmanat alla att fynda över nätet i stället.

Men trots det blev det trångt i butiker och gallerior.

Kritiserar Folkhälsomyndigheten

Andreas Fischer, ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm, reagerade på trängseln i storstäderna och efter bilderna från storstädernas proppfulla shoppingcenter har föreningen fått nog.

Nu kritiserar de Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att vara ”vaga och diffusa”.

– De borde vara mer distinkta. De kan göra mycket mer med hjälp av smittskyddslagen och inte vara så återhållsamma, säger föreningens ordförande Andreas Fischer till SvD. 

”Kan sluta väldigt illa”

Sjukhusläkarnas krav trotsar Anders Tegnell och Folkhälsomyndighetens inställning till munskydd.

De vill i stället ha just det, krav på munskydd i butiker och se en begränsning av kunder i varuhusen.

– Här finns ett personligt ansvar. Men framför allt är det myndigheterna som är lama under en pandemi som ännu inte peakat. Kulmen verkar komma under mitten av december och några veckor framåt när julhandeln är som störst. Det kan sluta väldigt illa, vi börjar redan få problem med vårdplatser och intensivvård. Dessutom drabbas sjukhuspersonalen som knappast får några ledigheterna i jul och nyår, säger Andreas Fischer till SvD

Have your say

Hoppa till verktygsfältet