From the blog

Världshälsoorganisationen, WHO, tycker att Sverige bör använda munskydd. Åtminstone som ett komplement till andra restriktioner.

Men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell är inte av samma uppfattningrapporterar Expressen.

Smittspridningen fortsätter att öka i Sverige och pressen på vården blir allt högre.

Hittills har 192 439 personer bekräftats smittade och 6225 personer har dött i sjukdomen.

Infört striktare restriktioner

För att minska smittspridningen har Folkhälsomyndigheten och regeringen stramat åt restriktionerna och i vissa fall även infört förbud.

Under en pressträff på måndagen sa Mike Ryan, WHO:s chef för krisberedskap, att han vill att Sverige ska införa munskyddskrav.

– Munskydd fungerar och fungerar särskilt bra i miljöer där man inte kan hålla avstånd. 

Han betonade att munskyddet bara ska ses som ett komplement till alla andra restriktioner som att hålla avstånd, tvätta händerna och undvika stora folksamlingar.

Anders Tegnell fortfarande kritisk

Men Anders Tegnell, som varit kritisk till munskydd sedan pandemins start, står fast vid sin ståndpunkt.

Under tisdagen medverkade han i ”Malou efter tio” där han fick frågor om WHO:s uttalande

Anders Tegnell medger att det WHO:s uttalande självklart har en betydelse.

– Jo, visst har det det. Det måste vi ta med oss och ha en diskussion om vad det betyder. Men varje land måste göra det som är bäst för landet och det är svårt för någon från en annan institution eller nivå att egentligen göra en bedömning, säger han i programmet.

Inte tillräckligt starka bevis

Enligt Tegnell för man diskussion med alla regioner och kommuner om vilka åtgärder de vill se. Men att kräva munskydd har hittills inte varit någon åtgärd som önskats.

Anders håller också fast vid att det inte finns tillräckligt med starka evidens på att munskydd fungerar. Och pekar på att andra länder som har krav på munskydd också har en ökad smittspridning.

– Det kan finnas situationer som vi behöver använda munskydd även i Sverige. Men det hjälper inte att sätta på sig munskydd om man fortfarande är i nära kontakt med varandra och trängs, säger Tegnell. 

Have your say

Hoppa till verktygsfältet