From the blog

MILANO/STOCKHOLM. Zlatan Ibrahimovic lägger ner fotbollskarriären.Det meddelar han på en presskonferens.

– Från och med i morgon är jag en fri man, säger han.


Nyligen blev det klart att Zlatan gjort sitt i Milan.

Säsongsavslutningen mot Hellas Verona skulle därmed sätta punkt på svenskens karriär i den rödsvarta tröjan.

Strax innan avspark utspelade sig fina scener, när en tårfylld Zlatan tog emot fansens hyllningar från sin position på läktarplats.

Sa ”hejdå” till fotbollen

Efter matchen fortsatte hyllningarna av svensken med en avtackningsceremoni.

När 41-åringen klev in på planen möttes han av mäktiga applåder från publiken inne på San Siro, som även stämde upp i sång för att hylla honom.

Flera av hans medspelare, med Sandro Tonali i spetsen, hade svårt att hålla tillbaka tårarna när Zlatan tog tag i micken – för att hålla ett känslosamt tacktal. Beskedet han gav satte igång många spekulationer om svensken gjort sitt på fotbollsplanen.

– Det är dags att säga hej då till fotbollen, men inte till er, sa han kryptiskt.

”Idag är också Gud ledsen”

Senare under kvällen höll Zlatan en presskonferens – där han definitivt meddelade att karriären nu är över.

– Jag vill tacka er också (journalisterna) för ert tålamod. Från och med i morgon har ni mindre att göra, mindre bra och dåligt att skriva om. Från och med i morgon är jag en fri man, säger svensken.

Beslutet hade han hållit hemligt – till och med för sin Helena och barnen.

 Inte ens min familj visste om det, säger han.

Zlatan fortsätter:

– Idag är också Gud ledsen.

Han fortsätter att berätta vad fotbollen och Milan betytt för honom.

– Genom fotbollen har jag träffat människor och rest över hela världen, allt är tack vare fotbollen. Så mycket känslor. Milan har gett mig först glädje, sedan kärlek. Jag har känt mig hemma här sedan första dagen.

Nu väntar en ny tillvaro som kommer vara ovan för honom.

– Jag kommer inte ha samma adrenalin, jag kommer inte ha ett program att följa, inte äta ihop med spelarna. Det kommer att bli en annan värld nu, men jag är redo, säger Ibrahimovic.

Makalösa titelsamlingen

Zlatan slog igenom i Malmö FF, innan han såldes till Ajax 2001 för en rekordsumma. Det blev inledningen på en utlandskarriär som få spelare i fotbollshistorien kan mäta sig med.

Under sina år utomlands har han representerat Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris SG, Manchester United och LA Galaxy – innan han återvände till Milan 2019.

I Milan blev hans facit 93 mål och 35 assist på 163 tävlingsmatcher.

Totalt har Zlatan vunnit 12 guldbollar och hela 31 internationella titlar. Dessutom har han gjort 62 mål i det svenska A-landslaget – vilket är flest av alla genom tiderna.

ZLATANS TAL PÅ SAN SIRO – ORD FÖR ORD

”Jag har svårt att andas, men det är okej. Jag har så många minnen och så många känslor härifrån. Den första gången jag kom till Milano gav ni mig glädje. Den andra gången gav ni mig kärlek.

Jag vill tacka min familj och alla som har stöttat mig. Jag vill tacka min andra familj: Spelarna. Jag vill tacka tränaren och hans stab för allt ert förtroende till mig. Jag vill tacka ledningen för den här möjligheten. Men framför allt, så vill jag tacka er, supportrarna.

Ni välkomnade mig med öppna armar och fick mig att känna mig hemma. Jag kommer att vara Milanista livet ut. Tiden är kommen att säga hejdå till fotbollen, men inte till er. Om ni har tur så ses vi igen. Forza Milan och adjö.”

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/EQEwqK/serie-a-zlatan-i-tarar-infor-avskedsmatchen-i-milan

Have your say

Hoppa till verktygsfältet