From the blog

Efter turerna kring förre generaldirektören Mikael Ribbenvik utser regeringen nu en ny tillfällig chef för Migrationsverket.

Enligt uppgift till Aftonbladet blir det Inga Thoresson Hallgren, ställföreträdande generaldirektör, som tar över myndigheten tills vidare.

I april petade regeringen Mikael Ribbenvik från posten som högste chef för Migrationsverket.

Den avgående generaldirektörens förordnande går ut i maj och efter att det stod klart att Mikael Ribbenvik inte får förlängt förordnande har det varit oklart vem som ska ta över myndigheten – som Mikael Ribbenvik arbetat för i 24 år.

Nu har regeringen hittat en tillfällig efterträdare. Enligt uppgift till Aftonbladet kommer Inga Thoresson Hallgren, i dag ställföreträdande generaldirektör och överdirektör, ta över som chef från och med den första juni. Det formella beslutet fattas på regeringssammanträdet under torsdagsförmiddagen.

Har blivit en arena för politiken

Regeringen har nu alltså hittat en vikarierande generaldirektör för Migrationsverket, som är en av de mest centrala myndigheterna för politiken som formulerats i Tidöavtalet.

Migrationsverket bekräftar att Inga Thoresson Hallgren tar över som tillförordnad generaldirektör i månadsskiftet.

Jag är väl införstådd med det uppdrag som myndigheten har och vi har en diger reformagenda som regeringen gett oss i uppdrag att genomföra, säger Inga Thoresson Hallgren till Aftonbladet.

– Jag kommer se till att vi fortsätter att utföra det uppdrag vi har och det finns utmaningar i det. Men den här myndigheten är van vid att ha utmaningar och vi är i god fas, fortsätter hon.

Migrationen har pekats ut som ett av politikområdena som regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna vill göra stora förändringar i och kvartetten har talat om ett ”paradigmskifte”.

SD-toppen: ”Bort med asylaktivister från Verket”

När det stod klart att Mikael Ribbenvik inte skulle få fortsätta som chef för Migrationsverket var SD-toppen Björn Söder snabbt ute på Twitter och uttalade sig positivt till beslutet.

”Dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket”, skrev han då.

Beslutet att peta Mikael Ribbenvik blev därmed starkt politiserat och den avgående generaldirektören kallade Björn Söders tweet för ”trams”.

Inga Thoresson Hallgren säger att hon inte har någon uppfattning om Migrationsverket har politiserats sedan valet och maktskiftet.

– Det enda som gäller för mig och myndigheten är att genomföra det uppdrag som regeringen har givit oss. Vi försöker tolka det uppdraget och vi har en dialog med den politiska ledningen. Jag vill fokusera på vårt uppdrag, säger Inga Thoresson Hallgren.ANNONS

Have your say

Hoppa till verktygsfältet