From the blog

Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent.

Det är den högsta nivån sedan 2008.

”Inflationen är fortfarande alldeles för hög” skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent. Det meddelades i ett pressmeddelande under torsdagen.

Det är den högsta nivån sedan 2008.

”Inflationen är fortfarande alldeles för hög. Den höga inflationen urholkar mångas köpkraft och gör det svårare för hushåll och företag att planera sin ekonomi” står det i pressmeddelandet.

Kommer höjas ytterligare

Riksbanken tror att räntan kommer att fortsätta att höjas. Prognosen visar att räntan kommer att höjas ytterligare i början av nästa år, till strax under 3 procent, enligt Riksbanken.

”Stigande priser och högre räntekostnader är kännbara för hushåll och företag, och många hushåll får betydligt högre levnadsomkostnader” skriver Riksbanken.

”Tufft läge”

Enligt ekonomiexperten Andreas Cervenka innebär en räntehöjning tiotals miljarder direkt ned i fickan på de svenska storbankerna.

I Aftonbladet TV konstaterar han att Riksbanken med dagens höjning bromsar mer än man har gjort tidigare, eftersom man samtidigt konstaterar att styrräntan kommer att höjas ytterligare i början av nästa år.
– Det är en reaktion på inflationssiffran som kom för någon vecka sedan. Inflationen är fortsatt hög, tar man bort energi och livsmedel så ligger vi över USA och Europa. Med ett inflationsmål på 2 procent måste man reagera, det är ett tufft läge för Riksbanken.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet säger:

– Riksbanken vågar inte chansa, utan man tar igen i från tårna för att få bukt med inflationen, även om man inte höjde med en hel procentenhet som en del befarade. Å andra sidan väntar man sig fortfarande göra en höjning i början av nästa år, trots att man höjer med 75 punkter nu, det vill säga mer än som låg i prognosen.

”Sura siffror”

Hon säger, likt Cervenka, att oktoberinflationen slog i spiken i kistan för planen att höja med 50 punkter, eftersom kärninflationen – alltså inflationen minus energipriser – fortsatte upp.

– Det var sura siffror för direktionen, som dessutom måste ta ännu längre kliv än andra större centralbanker eftersom räntemötena är så mycket färre. Hamnar man efter i räntehöjarracet riskerar det att ytterligare försvaga den svenska kronan, vilket skulle göra att vi fortsätter att importera inflation via högre importpriser.

”Sämre tider väntar”

För bolånetagarna betyder dagens besked direkt högre bolåneräntor. Swedbank och Nordea har redan höjt sina tremånadersräntor, och fler banker väntas följa efter.

– Bankerna följer styrräntorna ganska exakt och direkt. De hushåll som har rörliga bolån kan räkna med en räntekostnadsökning kommande tiden och det kan ju påverka många hushåll. Sämre tider väntar privatekonomin för alla svenskar, i synnerhet de med rörliga bolån eller små marginaler i sin ekonomi, som arbetslösa och sjukskrivna, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP och Storebrand.

Samtidigt aktualiseras frågan som Moderaterna drev i valrörelsen om pausade amorteringskrav. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kan dock ännu inte ge något svar på om någon paus kommer att ske.

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/q1y10E/styrranta-riksbanken-stefan-ingves-lamnar-nytt-besked

Have your say

Hoppa till verktygsfältet