From the blog

När statsminister Ulf Kristersson (M) avgav regeringsförklaringen under tisdagen stod det klart att Romina Pourmokhtari blir ny klimat- och miljöminister. Det gör henne till Sveriges yngsta minister någonsin.

Romina Pourmokhtaris ålder och ursprung

Romina Pourmokhtari föddes den 12 november 1995 och är i skrivande stund 26 år gammal. Under tisdagen utsågs hon till ny klimat- och miljöminister i regeringen Ulf Kristersson (M), och det gör henne till Sveriges yngsta minister någonsin.

Pourmokhtari är född och uppvuxen i Sundbybergsorten Ör och har studerat statsvetenskap på Uppsala universitet. 

Pourmokhtaris pappa flydde Iran

Romina Pourmokhtaris pappa kom till Sverige från Iran som politisk flykting, och genom honom föddes hennes politiska intresse.

– Han har alltid orkat sitta och diskutera med mig hela dagarna. Hela min uppväxt präglades av debatterna med min pappa som jag nästan aldrig håller med men tycker väldigt mycket om, har hon sagt till det liberala nyhetsmagasinet Nu.

Hur ser Romina Pourmokhtaris politiska bakgrund ut?

Romina Pourmokhtari har varit verksam som politisk tjänsteman i Liberalerna i tre års tid. Under den tiden har hon ansvarat för kulturfrågor i region Stockholm. 

År 2019 valdes Pourmokhtari till förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet – en post hon nu har avgått ifrån.

Vad tycker Romina Pourmokhtari om cannabis?

I Nyheter24:s valserie ”Helt orimligt” ställs Pourmokhtari mot väggen i flera ämnen. Men vad tycker hon om legaliseringen av cannabis?

Romina Pourmokhtari har skrivit en bok

Pourmokhtari har författat boken ”Chicken nuggets på krita” (2022). Så här lyder bokens beskrivning, enligt Adlibris:

”I Chicken nuggets på krita berättar Romina Pourmokhtari om uppväxten i Sundbyberg och om somrarna i Iran som format hennes värderingar och politiska engagemang. Det handlar om klasskillnader och bildningsresor, om sexism och rasism, om förort och utanförskap. Det är framförallt en berättelse om att forma sitt eget liv och om politikens möjligheter.”

Har Romina Pourmokhtari någon pojkvän eller partner?

Romina Pourmokhtari är sedan fem veckor tillbaka sambo med en Fredrik Holwaster, född 1992. Han har en utbildning inom vård och omsorg, med inriktning fysioterapi.

Pourmokhtari har inte uttalat sig offentligt om sitt civilstånd.

https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/allt-om-romina-pourmokhtari-sveriges-yngsta-minister/ar-AA135gQn?ocid=msedgntp&cvid=caf86b350c26421ba85ee0d13710b5dd

Have your say

Hoppa till verktygsfältet