From the blog

LINKÖPING/STOCKHOLM. SD-ledaren Jimmie Åkesson presenterar i dag ett åtgärdspaket mot kravaller liknande dem som inträffade under påsken.

Bland annat vill Åkesson se indragna rättigheter för ”familjer som inte anpassar sig” och ”asocialitet” som utvisningsskäl.

– Du ska inte kunna bli svensk medborgare om du inte skött dig, säger Åkesson.

Polisnärvaron är hög i Linköping under torsdagen. På torget i Skäggetorps centrum ser man en polisbil i varje hörn.

– Vi är fler än vi var förra torsdagen i alla fall, säger en polis med en hamburgare i handen.

Han förbereder sig själv och sitt team med ett hamburger-meal och en Coca cola, inför att Jimmie Åkesson ska besöka stadsdelen. SD-ledaren är på plats för att presentera ett åtgärdspaket som partiet menr ska kunna motverka händelser liknande påskhelgens kravaller runtom i Sverige.

Bland annat i Linköping.

Från det utsatta området går Åkesson igenom ett antal punkter från partiets åtgärdspaket. I talet berättar han att SD bland annat vill kunna utvisa personer som kommit till Sverige och fått uppehållstillstånd som uppvisar ”fientlighet” mot samhället eller majoritetsbefolkningen, så kallad ”asocialitet”.

– Vi ska vända på alla stenar, på riktigt. Du ska inte kunna bli svensk medborgare om du inte skött dig, säger Jimmie Åkesson i sitt tal.

”Repressiva, stenhårda åtgärder”

Bland punkterna framgår det att SD vill dra in sociala rättigheter för hela familjer om vissa medlemmar ”vägrar foga sig efter svenska värderingar och normer”.

Hela familjers uppehållstillstånd ska även kunna återkallas om en familjemedlem begår ”tillräckligt allvarliga brott”. Enligt Åkesson ska det vara ett sätt att få föräldrar att ta större ansvar för sina barn.

Men om exempelvis barn ska kunna utvisas om deras mamma skulle bete sig dåligt vill Åkesson inte svara på.

– Det här är ett förslag som måste utredas naturligtvis. Alla politiska förslag utreds och då tittar man på den typen av detaljer, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet efter talet.

Vilka förövare, familjemedlemmar och handlingar som ska kunna göra att hela familjen utvisas får utredningen visa, menar Åkesson.

– Det är precis det man utreder när man ser över lagstiftningen. Principen är att hela familjen ska kunna drabbas om en familjemedlem beter sig illa, sen exakt hur det ska slå, och vad som är juridiskt möjligt det är det man utreder, säger Åkesson.

Han säger själv att förslaget på åtgärderna är drastiska, för att situationen är drastisk.

– Det räcker inte längre att vända andra kinden till och bjuda på pizza och bullar. Nu måste vi ta till repressiva, stenhårda åtgärder, säger Jimmie Åkesson. 

Polisen: Har inte medel

Efter kravallerna är det fler partier än SD som kommit med förslag på hårdare åtgärder. Poliserna på plats i Skäggetorp för SD-ledarens besök tycker att det viktigaste är att beslutsfattarna lyssnar på dem, poliserna som faktiskt möter våldet.

– Det finns en lucka, vi har inte medel för att kunna ordna det. Vi saknar någonting i våran verktygslåda – både juridiskt och praktiskt, säger en polis på plats.

Oppositionen vill riva hus i stadsdelen

För ett halvår sedan föreslog Elias Aguirre (S), oppositionsråd i Linköping, att man skulle riva delar av Skäggetorp för att komma underfund med stadsdelens problem.

Det står han fast vid än i dag.

– Det är klart att vi behöver se hur man kan skapa en större blandning av bostäder på lång sikt.

Han tycker Åkessons förslag om att sätta in militär för att motverka våldsamma upplopp är för extremt.

– Det är skillnad genom att ge polisen goda möjligheter att jobba och att sätta in militären. Polisen ska ges alla möjligheter de kan för att upprätthålla lag och ordning.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/PoxxP5/akesson-i-skaggetorp-presenterar-atgardspaket

Have your say

Hoppa till verktygsfältet