From the blog

Efter den ryska invasionen har Sverigedemokraterna svängt i flyktingdebatten.

Det är skillnad på flyktingar och flyktingar, skriver Jimmie Åkesson (SD) i en debattartikel på Aftonbladet.

”I jämförelse med de miljontals proffsmigranter som de gamla partierna tagit hit är det i alla fall stor skillnad”, skriver SD-ledaren.

Sverigedemokraterna har förespråkat ett minskat flyktingmottagande och att i stället hjälpa på plats.

Men efter den ryska invasionen svänger partiet vad gäller de ukrainska flyktningarna.

I en debattartikel på Aftonbladet skriver partiledaren Jimmie Åkesson att det blossat upp en ”mycket märklig” debatt om att det skulle vara fel att göra skillnad på flyktingar och flyktingar.

”Någon måste ta bladet från munnen och sätta stopp för de här stollerierna. Det är skillnad. Stor skillnad. På fler än ett sätt. Det är rent beklämmande att vuxna människor som vill bli tagna på allvar låtsas något annat”, skriver han.

Jimmie Åkesson skriver bland annat att Sverige både geografiskt och kulturellt är närmre Ukraina än Afghanistan, Syrien och Somalia.

”Ukrainas kultur mer närbesläktad Sveriges”

Ukraina är ett kristet land med en kultur som är mycket mer närbesläktad med vår egen, jämfört med till exempel klansamhällen på Afrikas horn. Ukrainarna hyser, åtminstone som grupp, en strävan att närma sig västvärlden och Europa.

”Kvinnor och barn som flyr”

Jimmie Åkesson menar att även flyktingarna från Ukraina skiljer sig från tidigare massinvandring då majoriteten av de ukrainarna som flyr är kvinnor och barn medan det tidigare varit ”muslimska män” som främst flytt av ekonomiska anledningar, som han beskriver som ”proffsflyktingar”.

”Jag är övertygad om att de ukrainska kvinnorna och barnen inte i någon nämnvärd utsträckning kommer med klanstrukturer, gängkriminalitet, hedersförtryck, organiserat bidragsfusk eller krav på religiösa särrättigheter”.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/k6jJAa/akesson-det-ar-skillnad-pa-flyktingar-och-flyktingar

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/z7jgkq/jimmie-akesson-i-debatt-skillnad-pa-flyktingar

Have your say

Hoppa till verktygsfältet