From the blog

De första studierna tyder på att omikronvarianten är mer smittsam än tidigare coronavirusvarianter, och dessutom att den kan smitta personer som redan har varit sjuka eller är vaccinerade. Det skriver Sky News Thomas Moore i en analys.

Men han skriver också att det tycks finnas vissa glädjande nyheter i de tidiga studierna. Han hänvisar till WHO-experten Anne von Gottberg som säger att personer som varit sjuka tidigare bara tycks få milda symptom av omikron, och att samma sak sannolikt gäller för vaccinerade.

”Vi behöver ytterligare några veckor men om uppgifterna kan bekräftas tycks risken för nya nedstängningar minska”, skriver Moore.

BBC:s hälsokorrespondent Nick Triggle skriver att även om omikronfallen nu ökar snabbt i Sydafrika, är det ännu för tidigt att dra säkra slutsatser om hur andra länder kommer att drabbas.

Han påpekar att vaccinationsgraden i landet är låg, och dessutom har Sydafrika ingen större spridningen av deltavarianten, vilket kan ha gjort att omikron sluppit konkurrens.

”Hur den kommer att klara sig i Storbritannien och andra platser där vaccinationsgraden är hög och deltavarianten är utbredd återstår att se”, skriver han.

https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/analys-st%C3%A4mmer-uppgifterna-minskar-lockdownrisken/ar-AARoDz9?ocid=msedgntp

Have your say

Hoppa till verktygsfältet