From the blog

Nancy Pelosi kräver att Donald Trump avsätts med omedelbar verkan.Hon vill att det 25:e tillägget i konstitutionen aktiveras. Det här är en nödsituation, säger hon vid en pressträff.

Representanthusets talman Nancy Pelosi kallar gårdagens händelser i Washington DC för ett kuppförsök.Hon säger att president Donald Trump är farlig, en uppviglare, och måste avsättas – nu. I går anstiftade USA:s president ett väpnat uppror mot Amerika, säger hon.

Hon väntar nu på svar från vicepresident Mike Pence om att påbörja processen. Om det inte sker är kongressen redo att återigen försöka ställa presidenten inför riksrätt, säger hon. Den här mannen är livsfarlig för vår demokrati och för människorna i vårt land.

Över 100 ledamöter kräver avgång

Sammanlagt har över 100 ledamöter i kongressen sagt att de vill avsätta Trump, rapporterar NBC News.

Ett av de tyngre namnen är Chuck Schumer, minoritetsledaren i senaten.

– Den här presidenten ska inte ha något mandat en dag till, säger han till Washington Post.

Det 25:e tillägget i konstitutionen innebär att vicepresidenten, tillsammans med en majoritet av regeringen, kan besluta att avsätta presidenten om de anser att denne inte kan sköta sitt jobb.

Kritiserar polischefen

Nancy Pelosi är också kritisk till hur polischefen i Kapitoleum, Steven Sund, hanterat gårdagens upplopp, som ledde till fyra personens död. Hon vill att även han avgår.

– Han har misslyckats med sitt ledarskap.

Have your say

Hoppa till verktygsfältet