From the blog

Indien reser sig.Den nya statyn som invigs på onsdagen är världens högsta – fyra gånger högre än Frihetsgudinnan.

Statyn föreställer självständighetshjälten Sardar Vallabhbhai Patel, landets första inrikesminister och en av Indiska republikens grundare. Han spelade en ledande roll i att ena Indien efter självständigheten och kallas ofta ”Indiens Iron man” eller ”Indiens Bismarck”.

Nu blir han en 182 meter hög staty i staden Kavadia.

Därmed puttar Indien ner den 128 meter höga Vårtempelbuddhan i kinesiska Henan-provinsen till andraplatsen över världens största statyer.

Frihetsgudinnan är, som en jämförelse, 46 meter hög – även om hon når 93 meter upp i luften när man inkluderar den gigantiska sockel hon står på.

Den indiska kolossen kallas kort och gott Enighetsstatyn (Statue of unity) och säger lika mycket om Indiens internationella ambitioner som om egot hos dess politiska ledare, skriver Washington Post.

Sardar Vallabhbhai Patel har blivit en ikon för hindunationalister och att statyn nu uppförs i premiärminister Narendra Modis hemstat Gujarat ska ses som en nickning till hans kärnväljare såväl som till världen.

Det här monumentet till Sardars ära kommer att bli en turistattraktion över hela världen. Se vår storhet, mät den här nationens storhet. Det här är vad vi vill, säger premärministern i en reklamfilm.

Statyn har kostat motsvarande 3,7 miljarder kronor och är täckt med ett bronsöverdrag. Den har tagit fem år att bygga och sysselsatt omkring 4 000 arbetare dygnet runt, uppger Washington Post.

Statyn uppskattas dock inte av invånarna i den avlägsna hörn av Gujarat där den uppförs. Invånare i 22 kringliggande byar har i ett öppet brev uppmanat premiärminister Modi att utebli från invigningsceremonin.

– Om Sardar Patel hade varit vid liv i dag skulle han aldrig ha gått med på att bygga en staty till så hög kostnad, säger den lokale ledaren och tidigare parlamentsledamoten Amarsinh Chaudhary.

– Detta görs för politisk vinning, medan lokalbefolkningen i Gujarat fortfarande lider och berövas grundläggande rättigheter.

 

Have your say

Hoppa till verktygsfältet