From the blog

Tatueringar gör det inte svårare på arbetsmarknaden. De kan till och med vara en fördel när du söker jobb, enligt en ny studie.
Tiden när tatueringar främst bars av sjömän är sedan länge förbi.
Men tidigare studier har visat att, trots att tatueringar är vanligt förekommande, kan de ställa till det på arbetsmarknanden för dem som bär dem.
Men även den tiden verkar nu vara förbi.
I en ny studie från universiteten Western Australia och Miami som publicerats i Human Relations deltog 2 000 personer. Forskarna undersökte om tatueringar påverkade om de blev anställda, deras lön och hur accepterade de blev på arbetsplatsen. I beräkningen tog forskarna med faktorer som hur många tatueringar personerna hade, hur stora och hur synliga de var.

LÄS MER: Kan du gissa rätt på kändisarnas tatueringar?
Forskargruppen kom fram till att tatueringar inte ger någon negativ särbehandling inom arbetslivet.
– Tidigare forskning har visat att arbetsgivare till stor del har en negativ inställning till tatueringar, men den här nya studien visar att tiderna förändras snabbt, tillsammans med allmänhetens inställning, säger professor Andrew R Timming i ett uttalande på Western Australias sajt.
I vissa fall kan till och med tatueringar innebära någonting positivt om du söker jobb, visade studien.
Enligt professor Andres R Timming har tatueringar historiskt sett blivit associerade med en lägre klassbakgrund, brott, droganvändande och psykisk ohälsa. Men de senaste årtionden har den bilden suddats bort.
– Det som är intressant är att det här slår hål på den vanliga uppfattningen att tatueringar, speciellt synliga sådana, leder till att den anställde uppfattas på ett negativt sätt, säger Andrew R Timming.

Have your say

Hoppa till verktygsfältet